Начало » Статии » Детското хранене

Детското хранене

Детското Хранене

Детското хранене е една много любима моя тема. Тя е близка до сърцето ми от години. Eжедневно чета, интересувам се и най-важното, практикувам с моите две деца. 🙂

Да започнем от това “Защо детското хранене е толкова важно?”

Храната е от изключително значение за нас хората, тя е “суровината” от която организма ни се храни. В тялото ни клетките се подменят през определен период от време, като за година подменяме почти всички в тялото си. Като суровината за изграждане на новите клетки тялото ни използва храната, с която се храним. С две думи клетките изграждат тялото ни, а те се изграждат от това, което ядем

ИЗВОД: Ние сме изградени от това, което ядем.

Оказва се, че здравето ни е директно свързано с храната. Именно за това днес си говорим за детското хранене.

Кога започва детското хранене?

Тук ще ви изненадам 🙂

Всъщност детското хранене започва още, когато детето е “блясък в очите на мама и татко”, много преди да се е родило и дори преди да е заченато.

Според много съвременни проучвания храненето на родителите още преди зачеването, има отношение към качеството на яйцеклетката и съответно на сперматозоида, от които ще се образува бебето. 

Това е първия етап, в който “храненето на детето” започва. 

Това означава, че можем да повлияем върху здравето на детето си като подобрим храненето си. Още по-добре би било, ако направим и пречистване на организма си, детокс или период на разтоварващо хранене.

Как може да стане това?

Един от вариантите е да правим по-леки (разтоварващи дни), в които да се храним с плодове и/или зеленчуци, да пием повече течности-вода, чай, прясно изцедени сокове, смутита, както и да се движим повече. 

Избягването на вредните и бързи храни, газирани напитки, алкохол, цигари и други вредни фактори в живота ни също ще подобрят старта, който ще дадем на детето си.

Сега давам обща насока за по-добро и пълноценно хранене. Когато бъдещите родители дойдат на лична консултация при мен, аз им изготвям конкретна програма съобразена със специфичните им нужди, за да има всички предпоставки семейството да бъде здраво.

В помощ на пречистването на организма ни идват и суперхраните и хранителните добавки. Препоръчвам да се използват такива на добре проучени марки с традиции и доказано качество. 

Вторият етап на детското хранене започва, след като детето е заченато и е в коремчето на мама, тогава всичко е в ръцете на нас майките.

В този период започват репликите от сорта на “Сега трябва да се храниш за двама.

Да, до голяма степен са прави, нуждите на организма ни към хранителни вещества стават по-големи. По време на бремеността е много важно да осигуряваме всичко необходимо на клетките си, защото съществува опасност да изпаднем в недостиг. 

По време на бременност и кърмене бебето е с приоритет и най-вероятния потърпевш от дефицита на някой елемент сме ние майките. 
Точно поради тази причина е добре да се храним за двама, но не като количество, а като качество на храната. Изискванията към ежедневните “доставки” на стотина витамина, минерала, макро, микро елемента, както и всички вещества нужни за нормалното ни функциониране се повишават.

Интересно е да се знае, че в различните периоди от бременността, изискванията са различни. За да можем ние майките да си осигурим всичко необходимо и да не изпадне нашето тяло в дефицит или клетъчен глад е необходимо да се храним умно и много разнообразно с качествена, усвоима и богата на елементи храна

Храната днес

Може ли днешната храна да ни осигури всичко необходимо? 

Можем ли да разчитаме, че само с храна можем да се справим? За жалост отговорът е по-скоро НЕ. Причините са много, като някой от тях са преексплоатация на почвите с цел по-висок добив и печалба на компаниите, употребата на различни химикали при отглеждането на културите, както и обработката и консервирането на храните. 

За животинските продукти това са, неестествения начин, по който се отглеждат животните, в клетки, на закрито, дават им се антибиотици,  хормони и какво ли още не. Това са само част от многото причини, храната ни днес да не съдържа полезните вещества, които се очакват от нея

За себе си и семейството си, открих решение в хранителните добавки. В отделна статия ще разкажа и моя опит с тях.

Телата ни са много сложни и съвършено настроени машини, в които всичко е взаимосвързано. Ако имаме проблем с усвояването на храната, тогава и най-пълноценната и качествена храна губи смисълът си.

И така, след 9 месеца в корема на мама и трепетно очакване, нашето малко сладко бебе се появява на бял свят и започва нов етап от неговото хранене. 

В идеалния случай, първото детско хранене е коластрата (първото мляко от мама). Коластрата подпомага бебето по-лесно да премине през тази голяма промяна в живота му. От бебе в корема на мама, живеещо във вода и тъмнина, сега му се налага да диша, да се храни, да плаче и да се движи. В коластрата се съдържа както хранителни вещества, така и антитела и растежни фактори. Така започва периода на кърмачето. Той продължава различно във всеки отделен случай. 

След като бебето ни порасне достатъчно, започва и следващиявълнуващ период на захранване с човешка храна.

Захранването

Захранването става като много бавно и внимателно започваме да даваме по малко от различни подходящи храни. Обикновено се започва със зеленчуци като морков, картоф или пащърнак. Така, обикновено до около 3 годишна възраст се въвеждат всички храни.

Захранване

Моето мнение е, че е добре да бъдем внимателни и да отложим максимално въвеждането на алергени, особено ако имаме данни в семейството за такива. За жалост все повече деца проявяват алергии, а това води до големи притеснения и дискомфорт. За щастие има какво да се направи в тази посока, запазете си час за консултация, за да обсъдим вашия казус.

Докато децата растат е много важно храната им да бъде пълноценна, да се хранят с всички групи храни, както и да се избягват вредни такива. Добре е да се избягват и храни, в които  има консерванти овкусители, подобрители и други несвойствени за храната съставки.

Изкушенията

В днешно време е толкова трудно да държим децата си далеч от шарените, красиви, лъскави и шумящи опаковки. Те са лесно достъпни, привлекателни, рекламирани и желани. 

От една страна искаме да дадем на децата си всичко, да бъдат щастливи и обичани и да не ги лишаваме, от друга страна знаем, че тези така привлекателни десертчета са вредни, а от трета страна те са навсякъде и всички ги ядат, не само нашите деца.

От години се опитвам да измисля решение на тази ситуация и съм опитвала всички възможни стратегии. Опита ми в годините показа, че когато нещата се правят разумно, може да се намери баланс. Принципа, който прилагам успешно в нашето семейство е поне 80% от храната ни да бъде домашно приготвена и полезна, а понякога, когато имаме повод или се храним навън да си позволяваме каквото искаме.

Стратегията работи добре, така хем не сме в крайност, хем се храним с хубава и полезна храна в голямата част от времето и се чувстваме свободни и спокойни. 

За мен е наистина важно да дам рабирането на децата си, коя храна каква стойност ни дава, за да могат да вземат самостоятелен избор напред в живота си. 

Храната е важна през целия ни живот, защото ние сме изградени от клетки, които се хранят с това, което ядем. Децата ни растат много бързо и те още повече имат нужда от градивни елементи за своите клетки. Нека даваме на телата си вкусна, полезна, качествена и богата на полезни вещества храна.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Shopping Cart
Начало
Акаунт
Количка
Търсене