Начало » Статии » С ДЕЦА НА МОРЕ…

С ДЕЦА НА МОРЕ…

с деца на море

с деца на море – всички сме чували истории за тези преживявания. Понякога те са смешни, друг път забавни, а понякога дори трагични.

Днес ще си поговорим за това какви опасности ни дебнат на морето.

Първата опасност, която се разбира още от заглавието, е че ще има море… и деца… на едно място, което само по себе си е опасност за децата.

Втора… на морето обикновено има и слънце, слънце и деца… понякога може да стане опасно.

Трета… Много често на морето, особено на нашето черноморие, дебнат чревни вируси, които могат да са доста опасни за децата. За жалост те могат да ни чакат, както в морската вода, така в храната, която консумираме навън, а също може да дойдат и от околните.

Как да се подготвим за тези опасности с деца на море?

Както казахме, първата опасност с деца на море е МОРЕТО. Когато отиваме с деца на море е много важно да преценим как най-безопасно и удобно ще влизат във водата. В зависимост от възрастта на децата, има различни варианти за обезопасяване.

с деца на море - бебе на пояс за бебета
пояс за бебета

За най-малките бебенца до около година има пояси с дупчици за крачетата им, които са наистина много практични. С тях децата се чувстват сигурни, защото стоят над водата и могат да се забавляват на воля.

с деца на море - обучителен пояс за бебе
обучителен пояс за бебе

Друг вариант за най-малките бебенца са обучителни пояси за плуване. Те също са много практични и дават по-близък контакт на детето до водата.

с деца на море - ръкавелки за плуване
ръкавелки за плуване

За малко по-големите деца, удачен вариант могат да бъдат надуваемите ръкавели, които се мушкат през ръцете на децата. Те много ги харесват, защото им дават свобода да се движат. Забелязала съм, че в по-големите магазини има вариант, в който вътрешната страна на ръкавели е направена от плат, което е много практично и предпазва кожата на децата от прежулване.

с деца на море - жилетка за деца, плуване
жилетка

Още един вариант са жилетки. Те могат да бъдат, както надуваеми, така и твърди. Жилетките се подбират по размера и килограмите на детето.

с деца на море - пояс
пояс

Разбира се класиката си остават поясите, които помним от нашето детство.

Как да направим избор на обезопасяващо средство с деца на море

Когато избираме обезопасяване на детето е добре да се съобрази и възможността на детето да плува. Както и да се прецени кой вариант би носил най-много спокойствие за детето. Всички деца са различни в отношенията си към водата. Също съм забелязала, че едно и също дете може да има коренно различно отношение към водата в различна възраст.

Целта на морето е цялото семейство да се забавлява, да си отпочине и да се върне заредено с хубави спомени и нови сили. За това не си причинявайте неудобства и не настоявайте на децата, ако не им е комфортно по някаква причина. Опитайте да промените нещо, опитайте с друг вид осигуровка и вижте как ще бъде. Най-важното е НИКОГА НЕ оставяйте децата без възрастен!

Втората голяма опасност, която ни дебне с деца на море е СЛЪНЦЕТО.

Всички знаем, че силните лъчи на слънцето могат да причинят сериозни вреди на човешката кожа, особено на бебешката и детската. Щетите могат да бъдат както видими в момента, така и дългосрочни. Въпреки, че в момента нищо не му е станало на детето е възможно да сме създали предпоставка в бъдеще то да има сериозни проблеми.

Тръгвайки за море е важно да си подготвим качествени слънце защитни продукти. През последните години успявам да намеря такива, които не съдържат вредни химични компоненти. Вече има много фирми, които произвеждат козметика от 100% натурални съставки. Можете да разгледате какво се предлага и да изберете най-добрия вариант за Вашето семейство. Тук мога да добавя също и репелентите, които вече имат изобилие от варианти с изцяло естествен състав.

Какво е най-важно да знаем за слънцето, за да си прекараме спокойно и безопасно С Деца на море…?

с деца на море - слънцезащита за деца
слънцезащитно

Много успешно можем да предпазим себе си и децата от изгаряне като избягваме следобедните часовете. Слънцето е най-силно от 11 до 16ч. Избягвайки тези часове, може да организираме деня си на две плажувания. Като на обяд си направим пауза за обяд и следобедна почивка. Този вариант може да осигури на децата следобедна почивка, а на нас време за истински релакс, четене на книга, гледане на филм или каквото ви носи наслада.

с деца на море - слънцезащитен крем
слънцезащитно

Не забравяйте, че слънцето е много полезно, но както всяко друго нещо, трябва да бъде в разумни граници. Когато говорим за деца, трябва да бъдем още по-внимателни. Много проучвания показват драстично повишаване на опасността от различни онкологични и кожни заболявания при излагане на силна ултравиолетова радиация от ранна детска възраст.

Много е важно да спазваме указанията на слънцезащитните продукти, да ги нанасяме, още преди да се изложим на слънце и след всяко влизане във водата да подновяваме защитата. Въпреки, че на опаковката пише, че продуктите са водоустойчиви, за да действат оптимално има нужда да се нанасят повторно.

с деца на море - слънчево изгаряне на деца
слънчево изгаряне

Имайте предвид, че изгарянията от слънцето могат да бъдат много сериозни и дори да се превърнат в рани. Бъдете изключително внимателни.

Имайте предвид,че UV индекса е изключително висок през лятото в часовете часовете от 11-15ч.

Също така винаги покривайте главичката на детето със светла шапка, за да се предпази от претопляне или така нареченето “слънчасване” или топлинен/слънчев удар. Хубаво е шапката да има периферия, за да предпазва и от изгаряне детето. Виждала съм шаки, които имат по-дълга задна част, за да предпазват и вратлето на детето. Избягването на най-топлите часове е много разумно, особено, когато сте с бебе или малко дете. Честото влизане във водата, също помага да се избегне претоплянето.

с деца на море - слънчеви очила за деца
слънчеви очила

Друга опасност, която крие слънцето е така нареченото “осветяване”. Според доц. Андреев: Заболяването настъпва, когато интензивно ултравиолетово лъчение доведе до увреждане на клетките на роговицата, вследствие на което се оформя язвичка и се появява силна болка. Когото увреждането на окото не е голямо и своевременно се потърси лекарска помощ, състоянието е напълно обратимо.

Можем да предпазим себе си и децата си от такова “осветяване” като използваме слънчеви очила с UV защита, както и като бъдем разумни с продължителността и времето от деня, в които сме на плажа.

И третата от най-големите опасности, които дебнат на морето са чревните вируси.

с деца на море - чревен вирус
чревен вирус

И трите опасности, за които говорим са сериозни и могат да развалят почивката ни, че дори и да завърши в някоя болница. Именно за това никоя от тях не е за подценяване.

Чревните вируси обикновено върлуват на българското черноморие. Честно казано до сега не съм чувала някой да се оплаква от пътуването си по близките държави до България като Гърция и Турци.

Какво да направим, за да се предпазим?

Все още няма сигурен начин да се предпазим от вирусите. Това, което ние можем да направим като профилактика е да се погрижим за баланса на добрите бактерии в храносмилателния ни тракт. Винаги правя такава профилактика с качествени пробиотиции в продължение на поне две седмици в периода преди нашата лятна почивка.

Ако децата са много малки по 1-2 години аз лично бих избягвала Българското южно черноморие или поне най-гъсто населените курорти. Когато деца са малки, опасността от дехидратация е много висока и аз лично не бих рискувала. Други мерки, които можем да вземем ако летуваме на нашето море е да спазваме добра хигиена. Също да може да пием само бутилирана вода, както и да избягваме да си поръчваме от заведенията айран, таратор и други, в които може да има чешмяна вода. Много важно да избираме заведения с доказано качество и висока хигиена.

Използването на басейни също увеличава вероятността от предаване на различни бактерии, вируси и гъбички. Морската вода е солена и в нея много по-трудно се разпространяват такива.

Хубавото е, че можем да се подготвим предварително и знаейки какво да очакваме и как да противодействаме да си осигурим едно спокойно и незабравимо море с децата.

Вярвам, че тази статия ще ви бъде полезна и ще ви помогне да сте по-спокойни планирайки лятната си почивка.

НАЙ-ВАЖНОТО условие за незабравима семейна почива – вземете си цялото ДОБРО НАСТРОЕНИЕ и се насладете на миговете с любимите хора!

Благодаря!

Мога да ви бъда полезна, ако имате чуденки как да се подготвите. Свържете се с мен.

Гледайте и видео по темата

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Shopping Cart
Начало
Акаунт
Количка
Търсене