Начало » Статии » Децата и устройствата

Децата и устройствата

Здравейте, днес реших да подхвана тази така болезнена тема за децата и стоенето им пред различни електронни устройства.

Първото нещо, което искам да кажа, разбира се е, че пиша статията си от позицията на родител, който също се бори с този проблем. Всички знаем, че той засяга всяко семейство с деца, независимо от възрастта им.

Преди да размахам пръст и да ви кажа колко са вредни телефоните, таблетите, телевизора и компютъра бих искала да направим една уговорка. Целта на тази статия е да даде път и подкрепа от родител към родител, а не да заклеймява стоенето на децата на устройства. Аз не харесвам крайностите и винаги търся баланс.

Факт е че живеем във време на технологии и е безсмислено да сравняваме нашето детство, с детството на нашите родители или пък това на нашите баби и дядовци. Безсмислено е просто защото в момента се намираме в друго време, това е факт независимо дали ни харесва или не.

Единствения полезен ход, който виждам пред себе е да приема фактите и да намеря как да се постъпи по най-добрия начин. Дълбоко вярвам, че във всяка ситуация има полза и нищо не е само черно или само бяло.

Така, че задачата ми днес е да видим каква е ситуацията и да намерим добър начин да живеем с нея. Отричането и безцелно критикуване няма да донесат на никого нищо освен, може би главоболие.

Първо ще обсъдим защо има проблем със стоенето на децата пред различни устройства.

 1. Екраните увреждат зрението на децата, те напрягат очите и създават предпоставки за развиване на късогледство.
 2. Синята светлина, която излъчват всички устройства увеличава риска от слепота в по-ранна възраст. В днешно време зрението и без това е с 35% по-слабо от това преди 100 години.
 3. Синята светлина води до недоспиване, защото тя казва на мозъка ИМА СЛЪНЦЕ,ЗНАЧИ Е ДЕН и съответно в организма не се отделят нужните хормони, които би трябвало да се отделят вечер, за да имаме спокоен и качествен сън. А всеки знае колко е важен съня, особено при децата. Те имат нужда от 12-12 часа сън качествен на ден. Ако в спалнята на детето има устройство през нощта и то периодично го поглежда или използва това тотално разваля съня му. Всяка електроника, включително клетъчните телефони, таблетите и телевизорите, излъчва синя светлина от дисплея си.
 4. А когато човек е недоспал той е кисел, изморен и раздразнителен. Недоспиването води и до напълняване, което за огромно съжаление, започва да става все по-наболял проблем. Децата естествено са много жизнени и пълни с енергия и идеи за игри и пакости. Обаче, когато едно дете прекарва много време на компютър/телефон/таблет/или др., то е принудено да стои на едно място и така започва да се обездвижва. Натрупването на излишни мазнини още в ранна детска възраст е много опасно. Статистика показва, че 30% от децата с наднормено тегло развиват диабет. Наднорменото тегло като цяло вреди на здравето в много посоки, а представете си последствията ако проблема започне още в детска възраст. И още нещо много важно за излишните килограми. В мастните клетки започва да се произвежда и натрупва хормона естроген, който е женски хормон и именно заради това често се срешат момченца с ясно изразени гърди и женска структура. Учените призовават родителите да наглеждат децата си, защото първото поколение на XXI век има големи шансове да умре по-рано от своите родители.
 5. Липсата на умение за общуване е според мен един от най-страшните проблеми, който се създава от използването на устройства. Все по-често срещаме деца, които не проговарят, но за сметка на това правят чудеса с устройствата. Децата прекарвали много време и от малки, на електронни устройства не успяват да комуникират с други хора, не ги поглеждат, не ги слушат, когато им говорят. Да не говорим за умението да се изразяват. Колкото по-от рано децата имат достъп до устройства, толкова по-сериозни са щетите. Вижда се как децата не могат да създават приятелства в реална обстановка. А когато проблеми с общуването започнат още от детството, представете си какви биха били уменията им, когато станат възрастни и трябва да поемат контрол над живота си. Ще са затруднени да изградят кариера, връзка и приятели, а когато успеят, ще изпадат в неловки ситуации. Понякога ще липсва елементарни социални умения, ако детето не развие нормалните такива.Появяват се проблеми с концентрацията и вниманието, а от там и лошите резултати в училище.
 6. Появява се изоставане в развитието на децата. Научните наблюдения доказват, че увлечението към телевизора във възраст от 1 до 3 години довежда до проблеми с концентрацията към седмата година от живота. Липсата на концентрация ги лишава от възможността да разберат или запомнят.
 7. Готовия образ от телевизора или друго устройство, лишава мозъка на детето от възможността да си представя. Децата започват да предпочитат дигиталния свят пред реалния. Книгите им се виждат скучни, защото се налага да използват мозъка и въображението си, а той не е свикнал с това. Губят се нормални умения за възприемане на реалността и справяне с нея.
 8. Прекомерното време пред дигитални устройства започва да създава Психологични проблеми на децата. В САЩ се изписват все повече антидепресанти на деца. Учените наблюдават тясната връзка между игрите, социалните мрежи, интернет и телевизията и зачестяващите проблеми като неудовлетвореност в живота, тревожност, агресия и депресия.
 9. Чувате как напоследък все по-често се говори за агресия сред децата. Това до голяма степен се свързва и с използването на устройства. Децата не могат да разграничат играта от реалността. Тъжните статистики показват как деца губят живота си в следствие от действия, които правят героите в игрите и опитвайки се да ги повторят в реалността те или се нараняват или понякога дори губят живота си. Само, че реалния, а не този в играта.
 10. Децата стават зависими и на практика, когато не са пред устройство те се чувстват зле. А колкото ние като родители не им обръщаме внимание, заети с нашите устройства, толкова повече децата ще имат нужда да се скрият в техните.
 11. В днешно време детски филмчетата са много наситени на ярки звуци и цветове, както и бързо сменящи се кадри. Това претоварва детския мозък.
 12. Много хора казват, “Аз не гледам телевизия, просто си пускам телевизора, за ми шуми нещо.” Това също създава негатив в общуването между децата и родителите. Дори и да не гледат директно телевизия е научно доказано, че има негативен ефект върху децата.
 13. Телевизията лишава децата от възможността да си играя, да развиват креативността си и въображението си. Това дългосрочно се отразява изключително пагубно върху развитието им.
 14. И не на последно място позата, в която гледат децата устройствата води до, схващания, болки и изкривявания. Главата, вратът, гърбът, гръбнака, както и китките и пръстите заемат несвойствена поза. Все по-често се наблюдава изгърбване и неправилна стойка. В училище децата по цял ден стоят седнали и след това вкъщи отново са седнали, обикновено в още по-лоша поза. Особено, когато гледат телефон или таблет или друго преносимо устройство главата се навежда много надолу и това оказва изключително натоварване върху врата. Ако обърнете внимание все повече хора имат гърбица на врата или гърба си. 

Това са само част от проблемите, които създава стоенето на децата пред устройства.

Както ви споделих в началото, не пиша тази статия, за да размахвам пръст или да отрека технологиите. Технологиите имат безброй добри страни, изключителни ползи за човечеството и освен всичко, са вече факт и не можем да ги отречем.

Това, което можем да направим е съзнателно да запознаем децата си с тях в подходяща възраст по правилен и безопасен начин.

Подготвяйки статията, попаднах на български сайт на фондация, което има за цел точно това, да подпомогне родителите по темата с устройствата и прекараното време пред тях. На техния https://offlinekids.bg/ можете да прочетете много полезна и интересна информация и практични съвети по темата.

дете на телефон

Ще ви споделя това, което на мен ми помага през годините като родител на две малки момчета.

Първо до много късна възраст, 3-4 години не пускахме телевизия и други устройства на децата. Започнахме да им разрешаваме да гледат детски филмчета, които са предварително проверени и свалени на компютъра. Това се случва рядко и по малко.

Да, това е по-трудния начин да отглеждаш децата си, да беше невъзможно да ходим на ресторант и да, понякога ми е идело взема телефона си и да моля детето си да погледа нещо на него, докато чакаме на опашка. Но не го направих. За щастие минахме критичните моменти и децата и до днес не използват телефоните ни, а все още нямат техни.

Започнахме да им пускаме филмчета, които са свалени на компютъра и предварително знаем какво представляват. Така препускаме и рекламите, които са по-натоварващи и от самото детско. Просто използвахме телевизора като монитор. Децата нямат изграден навик за гледане на “телевизия” и съответно не е нещо което се случва ежедневно. Няма как просто да натиснат копчето на дистанционното и някой да им заговори от екрана.

Спомням си, че когато синът ни беше около 3 годишен, ние възрастните се опитвахме да гледаме някакъв сериал по телевизията. Тогава започнахме да забелязваме, че всеки път щом се опитаме да се съсредоточим върху сериала, детето започва да става нервно и да ни пречи, привличайки внимание. Дадохме сметка, че то буквално ревнува от телевизора и иска нашето внимание. 

Отказахме се от безсмислените опити да гледаме нещо, защото нито гледаме, нито бяхме с детето си. Така просто изключихме навика си да гледаме телевизия. 

Когато в едно домакинство няма такъв навик, проблемите са много по-малко. А ползите са, че имате много повече време за други неща.

Постепенно започнахме да забелязваме, че децата виждат как връстниците им вече имат собствени устройства, играят на тях, споделят за различни филмчета и игри. Тогава решихме за Коледа да подарим на големият ни син таблет, като му казахме, че е от нас, а не от Дядо Коледа и идва с определени правила.

deca na telefoni

Тогава синът ни беше на 6 години. Веднага след като купихме таблета му инсталирахме приложение за родителски контрол, и направихме всички настройки на съдържанието за деца на неговата възраст. Изключихме му опцията да сваля сам игри и също така настроихме таблета да работи само от 09 сутринта до 20:00 часа за един час на ден. Това бяха нашите условия при които детето да има собствен таблет. Потърсихме образователни игри, опитахме да ограничим и рекламите и да направим времето прекарано на устройството не толкова загубено.

Скоро синът ни ще навърши 8, а по-малкият ни син 5. Продължава да има същите ограничения на таблета си. Филмчета се гледат един максимум два пъти в седмицата, и са предварително свалени и проверени за съдържание, назина на изказване. Телефоните ни си имат код и на децата дори не им хрумва, че могат да ги използват за игра.

Прекарваме максимално време навън, на разходки, на площадки, караме колелета заедно, забавляваме се и си говорим. Да, наистина така е много по-ангажиращо, по трудно е, но в крайна сметка за нас е важно да дам максимален потенциал на децата си. 

Треньорът на големият ни син сподели наскоро с нас, че ясно се вижда разликата в концентрацията на деца, които прекарват дълго време на устройства и тези, които не го правят.

Сега децата са достатъчно големи, за да знаят, че устройствата им вредя и развалят очите им. Разбира се, това не означава, че и те не са привлечени от тях и модерните игри. Много е важен баланса, “Никоя крайност не е добра” са казали хората. За това, ние не забраняваме на децата да използват устройства, но за целта има правила. Първо трябва да са свършени задълженията за дома, за училище, а след това ако остане време ще има и време на устройството.

Вярвам, че всяко семейство ще усети къде е неговия баланса. Най-важното според мен е да се отложи запознаването с устройствата до поне 3 годишна възраст. А след това да има разумни граници.

Един много практичен съвет за хората, които прекарват дълго време на компютър или телефон. В настройките на повечето устройства има опция да се сложи цветен филтър на екрана и той да свети с червеникава светлина, а не синя. Това се отразява много добре на очите. Ако нямате такава опция, може да си свалите и безплатни приложения за целта.

Вижте повече подробности във видеото:

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Shopping Cart
Начало
Акаунт
Количка
Търсене