Начало » Статии » 10 Хитринки “за из път” с децата

10 Хитринки “за из път” с децата

пътуване

В разгара на летния сезон сме и всички пътуваме на любимите си места. Някой отиват на море, на планина, язовир, други на гости на роднини. Има много варианти  и определено, август е най-пътуващият период от годината.

Подготвям тази статийка, за да ви дам някой интересни и полезни хитринки, който да ви влязат в употреба по време на път с децата. Идеята е не просто да пътуваме, а да си прекараме забавно.  Скоро попаднах на следната картинка

и бувално замръзнах на място. Не се бях замисляла, че времето ни с децата е толкова ограничено, ние имаме на разположение само осемнадесет лета с децата си… може би дори и по-малко, преди те да станат самостоятелни и да поемат по своя път.

1. Планирайте. Предварително съставете план на пътуването и всички места, на които планирате да спрете и/или да посетите. Осигурете достатъчно време за всичко, което сте планирали и още в резерв. С децата всичко става много по-бавно, отколкото, ако сме сами.

2. Вземете си много добро настроение. Както виждате, поставям този съвет на второ място, не го подценявайте! Когато сме в настроение, каквото и да стане, ние ще си останем спокойни и в добро настроение.

3. Подгответе децата предварително за плана на пътуването. Нека те се чувстват част от плана. Ако децата са достатъчно големи, можете заедно да съставите плана и маршрута, така те ще се почувстват полезни и след това няма да мрънкат, защото те сами ще са съставили плана. 

Измислете интересни цели, които да държат децата в очакване и търпеливи. Ориентирайте ги до коя част от пътя сте стигнали. 

Можете да обясните на децата съвсем простичко, пример: Ако пътят е пръстите на едната ръка, ние сме още тук в началото (първото пръстче) или пък на последното пръстче и така, децата ще могат малко по-лесно да се ориентират.

  1. Планирайте пътуването да се осъществи, ако е възможно рано сутрин или късно вечер. Ако пътят е наистина много, може да използвате времето за нощния сън.  Така децата ще спят или ще бъдат по-спокойни. А спокойствието по време на път е от изключително значение! Никой не иска да пътува с кисели, крещящи и недоволни деца.

Помислете за интересни места за почивка. Има много интересни обекти, които могат да се видят по време на път. Това ще помогне на децата да се раздвижат, да се разнообразят и с нови сили да продължите към останалата част от пътуването.

5. Не забравяйте да вземете любимите играчки и предмети на децата. В противен случай рискувате да недоволстват през целия път.

  1. 6. Погрижете се за кетъринга. Когато на децата им е скучно, започват да търсят храна. Е, да си признаем и с нас възрастните е така 🙂

Планувайте добре времето и вземете достатъчно храна за из път.

Тук е много важно да се вземете предвид дали децата им става лошо по време на пътуване. 

  • Ако е така, снабдете се предварително със средство, което да облекчи състоянието им. Пригответе си подходящ съд, например кофичка за пясък или торбички, които да използвате в случай на нужда. Също така внимавайте с храненето докато сте в превозното средство. Може да заложите на по-леки храни, които да се консумират, когато не се движите. Дръжте погледа на децата насочен напред, ако те гледат нещо в скута си, рискувате да им стане лошо. Можете да ги помолите да следят каква е маркировката на пътя, за някакви знаци или просто да им показвате интересни обекти, покрай, които преминавате.
  • Ако до сега не сте имали проблеми с пътуванията с децата, вземе достатъчно храна. Тук е много важно, тя да бъде позната за децата, за да нямаме неприятни изненади. 

Не рискувайте да въвеждате нова храна по време на път. 

Предварително подготвената храна, ви гарантира чистотата и произхода ѝ. 

Има много варианти, всичко зависи от възрастта и вкуса на децата. 

Нашите деца харесват нарязана на пръчици зеленчуци, както и плодове, предпочитаме такива, които издържат на път. 

Използването на хладилна чанта също е отличен избор. Ако пътя е по-дълъг, могат да се приготвят сандвичи и предварително подготвени зеленчуци като салатка, готови за консумация.

Когато децата искат да си похапнат нещо за подкрепителна закуска, можем да предложим сурови ядки, в зависимост от предпочитанията на децата. 

Водата също е неизменна част от пътуването, така че можете да се погрижим да има достатъчно, но пък да не се прекалява с нея, за да няма ненужно чести спирания. Винаги имайте достатъчно количество вода по време на пътуване. Имайте предвид, че всичко се случва на пътя и ако нещо се обърка, не искате да се озовете на средата на жегата с деца и без вода. 

Ако сте пропуснали уебинара Сигурни на Пътя, вижте видеото по темата:

7. Подгответе се със сенници или плат, с който при нужда да можете да спрете слънцето, особено ако някое от децата спи. Слънцето не е приятел на спящото дете.

8. Забавления.  Може да се подготвите с портативни игри като, “не се сърди човече” шах, табла и други. Можете да използвате и подходящи аудио приказки, както и любима музика. Още по-полезно би било да използвате времето за пътуване за сближаване и разговори с децата. 

9. Оставете си на удобно място дрехи за преобличане по време на пътуването. Ако преминавме през места, на които има вода, можете да си вземете и резервни чехли/сандали или обувки.

10. Бъдете сигурни, че нещо от плана ще се обърка, но не му позволявайте да ви развали доброто настроение.

Това бяха 10 хитринки, които използваме в нашето семейство по време на път, споделете с приятел ако ви беше полезно. Ако знаете още хитринки, не се колебайте да ги споделите с нас. 

Видео по темата 10 Хитринки “за из път” с децата: https://www.facebook.com/shtastlivosemeistvo/videos/743558403573277

За още интересни теми последвайте ме във фейсбук: https://www.facebook.com/shtastlivosemeistvo/

Не пропускайте да следите за нови видеа и в YouTube канала: https://www.youtube.com/channel/UCX1NK4WZ9GzKXVDkOYPDjcg

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Shopping Cart
Начало
Акаунт
Количка
Търсене