Начало » Статии » Детски обувки как да изберем?

Детски обувки как да изберем?

Здравейте, днес темата ни е за детски обувки. Тема, която винаги ме е вълнувала. През последните години събирах много информация по темата за обувките и публикацията си дойде от само себе си. 

В тази статия, бих искала да Ви представя просто още една гледна точка и опит по темата. Прочетете информацията и след това сами решете дали да си вземете нещо или не.

Детски обувки – как да изберем?

Когато децата се родят, те не носят обувки (в повечето случаи), защото не стъпват на крачетата си и те не са им нужни. Нали? Тогава крачетата им са толкова сладки и забелязвали ли сте колко са различни от тези на възрастните? Обърнете внимание!

Когато детето направи първите си опити да ходи, ние вече започваме да се чудим как да изберем първите детски обувки. Обикновено тогава купуваме така наречените “буйки”. Това са детски обувки, предназначени за малки деца, които се учат да ходят. 

Какво представляват първите обувки или “буйките”?

Буйките са обувки за прохождащи дечица, които да не пречат на децата, да се учат да ходят и ги предпазват от нараняване. 

Те обикновено са с РАВНА и ГЪВКАВА ПОДМЕТКА. Пригодени са да се ОБУВАТ ЛЕСНО, също така са много ШИРОКИ ОТПРЕД, за да има достатъчно място за малките пръстчета и имат ТВЪРД ФОРТ (отзад на петата), който осигурява стабилност.

Целта е обувката да не деформира детското краче, като в същото време не му пречи на естествените движения. 

Защо е всичко това?

Защото нормалното състояние на човека е босото. Човек хиляди години е ходил бос и не е имал обувки. Кракът е пригоден да стъпва по определен начин на земята. Когато човек стъпи, пръстите на крака се разтварят и “захващат” земята.

След като проходи детето ние забравяме за “буйките”, отиваме и му купуваме каквито обувки се продават, разбира се. Избираме обувките на детето да са добра марка, качествени, “а не някакви обикновени , които да му развалят краката”.

Какво обаче представляват тези обувки? 

детски обувки - наклонени

За разлика от буйките, следващите обувки, които избираме за детето си обикновено вече не са с равна подметка, а имат лек наклон. Как се отразява той на стойката ни? Вижте във следващото видео.

Освен, че са наклонени, обувките, които продават в повечето магазини, много често имат и твърда и не гъвкава подметка.

детски обувки - твърди

Твърдата подметка пречи на естественото движение на кракът. Това влошава баланса и чувствителността на стъпалото. Когато подметката е твърда и не усещаме земята под краката си, така спокойно можем да стъпваме “забивайки” пета в земята. Ако носим обувки с тънка подметка, веднага бихме променили този навик, просто защото ще ни заболи петата.

детски обувки - тесни
Тесни обувки

Голяма част от обувките, които се продават по магазините са много тесни отпред на пръстите и ги притискат и деформират. Това е най-честата причина за проблемите, с изскочилото кокалче на палеца, които се появяват при нас възрастните. Тесните обувки също така карат свода да пропада. Множество проучвания показват, че ако променим обувките, особено при децата, проблемите със свода ще се разрешат от само себе си.

как носенето на обувки променя ходилата ни
Резултатът от тесните обувки

На снимките по-горе, виждате резултатът от носенето на обувки. На лявата снимка горе, виждате изкривяване, което се е поправило само след 2 години носене на подходящи обувки, които не са тесни, наклонени и с дебела подметка.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ДЕТСКИ ОБУВКИ?

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНИТЕ ДЕТСКИ ОБУВКИ?

Така както, избираме първите обувки за нашето дете наречени “буйки” или обувки за прохождане.

правилните детски обувки
детски обувки

Търсим такива, с равна и гъвкава подметка. Да имат достатъчно пространство отпред за пръстчетата и твърд форт отзад на петата.

Това, което аз открих като готово решение са така наречените “боси обувки” или “barefoot shoes”. Това са обувки, които изпълняват всички изисквания които имам към обувките. Имат тънка подметка 3-5мм, което позволява да усещаме земята под краката си. Подметката е равна и не вреди на стойката ни. Изключително гъвкави са, могат да се сгънат на руло, което не ограничава движението на стъпалото по време на стъпване. Имат широка предна част, което позволява на пръстите да се разтворят и да захващат земята, когато стъпваме.

Можете да ги потърсите и в Интернет, има както за деца, така и за възрастни. Цените на тези обувки са по-високи от на останалите. Но не е задължително да купувате на децата си точно “боси обувки”.

боси обувки - barefoot shoes
боси детски обувки

Ако спазваме тези правила, можем да намерим варианти и във всички магазини. Такива обувки са някой пантофи, които са идеален вариант и за навън през лятото. Също най-обикновените гуменки, от едно време могат да свършат отлична работа.

тичащи деца
Детски игри

Детски игри

Когато избирате обувки за децата си, не забравяйте, че са деца и тяхната “работа” е да играят, да тичат, да подскачат, да се гонят. Купувайте им удобни, леки обувки, които да не пречат на игрите им. Буквално да не ги усещат и да не им пречат. Важно е обувката да захваща добре кракът, за да не се прави усилия да се задържи обувката или сандала/чехъла.

ЦЕНАТА НЕ ВИНАГИ ОЗНАЧАВА КАЧЕСТВО! Особено в случая с обувките! Самата обувка може да е изработена много здраво, но да не е подходяща за нашият крак.

През лятото, когато е топло, можете да използвате обувки от плат, като пантофи или гуменки. Не оставям децата си да играят със сандали или чехли, особено джапанки. Виждала съм деца как се измъчват с такива летни обувки. Групата тича на някъде, а горкото дете, тича да си догони изхвръкналият чехъл. Картинката е наистина комична. По-лошото е, че тези летни обувки позволяват на кракът да се накланя настрани и натоварва глезена.

Отворените обувки също дават предпоставки за наранявания по ходилото, много често може да се забие остър предмет в детското краче или да пострада някой нокът.

грижа за детски крачета

Надявам се, че тази статия ви е била полезна, интересна и ви е помогнала при избора на детски обувки.

Благодаря ви за вниманието! И до нови срещи!

Можете да видите и видео по темата:

За още интересни теми последвайте ме във фейсбук: https://www.facebook.com/shtastlivosemeistvo/

Не пропускайте да следите за нови видеа и в YouTube канала: https://www.youtube.com/channel/UCX1NK4WZ9GzKXVDkOYPDjcg

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Shopping Cart
Начало
Акаунт
Количка
Търсене