Начало » Статии » Детокс за деца ?

Детокс за деца ?

детокс за деца ?

Днес ще си поговорим за детокс за деца. На първо място ще обсъдим имат ли децата нужда от детокс? Вие как мислите?

Когато събирах информация по темата за детокс за деца попаднах на стряскаща статистика. 

България е на 5-то място в Европа по детско затлъстяване!

Мислех си, че тези проблеми касаят предимно Щатите, но явно проблема доста бързо е “прелетял” през океана, затова днес ще си поговорим за детокс за деца.

На какво се дължи детското затлъстяване? 

Това е тема, която с огромен интерес изследвам пред последните месеци. Постоянно откривам нови гледни точки по темата и започвам малко по малко да си обяснявам ситуацията. Тя е свързана с детокс за деца.

Ще си кажете децата имат проблеми с килограмите, защото ядат прекалено много.

И да и не. Малко по-сложно е.

Естествено, една от основните причини е прекомерната консумация на храна, но има и нещо друго.

Винаги е имало по някое пухкавко детенце в класа. Това, което ми прави силно впечатление е, че децата, които сега имат проблеми с килограмите изглеждат някак специфично. Те не са просто пълнички, те имат корем, гърди, дупе и изглеждат някак като “напомпани”, някак неестествено.

детокс при децата
Детокс за деца?

Тук е много важно да ви споделя, че пиша тези думи с огромна мъка на сърцето. Това са нашите деца. Аз не приемам моите деца като едни, а чуждите като други. Децата НИ живеят в такова време, в което има опасност. Нещо заплашва здравето на децата НИ.

Статистически данни за затлъстяването при децата в България и по света

Според СЗО България е на пето място в класацията за затлъстяването при децата сред 53 страни в Европа. Нещо повече, според обстойно изследване, проведено през 2016 г., се очаква до 2025 в България 230 000 деца в училищна възраст да бъдат с наднормено тегло.

До 2025 г.:

  • 8 000 ще имат нарушен глюкозен толеранс
  • 2 000 ще развият диабет тип 2
  • 18 000 ще имат високо кръвно налягане
  • 25 000 ще имат първи стадий на мастна чернодробна болест

Статистиката е плашеща, но преди да изпаднем в паника, нека да разгледаме проблема и какво можем да направим.

Направих много детайлни проучвания и успях да открия, някой от възможните причини за детското затлъстяване.

1. Да, прекомерната консумация на храна, но тя не е достатъчна, за да се появи такава пандемия при децата. Моето лично мнение е, че “пандемия” от затлъстяване при децата е далеч по-опасна “пандемия” от тази, за която говорят по телевизията.

2. Самата храна, която консумират децата е много по-сериозен проблем. От една страна консумацията на индустриално отглеждани животински и млечни продукти. Това предразполага приемането на женски полови хормони и антибиотици чрез храната.

Производителите използват хормони, за да растат по-бързо животните и да наддават повече, съответно, за да имат по-голяма печалба. Антибиотиците, служат, за да не боледуват животните и съответно, за да си спестят загуби. Според мен хормоните много повече допринасят за излишните килограми и този специфичен вид на пълните деца, отколкото самото прекаляване с количеството храна.

Приема на антибиотици, от своя страна влошава цялостното здраве на децата и така те много по-често боледуват, което води до приема на още антибиотици и кортикостероиди, които допълнително объркват ендокринната система на децата.

деца на телефони

3. Прекалено дългото време, което децата прекарват пред електронни устройства е друга много сериозна тема. Можете да прочетете и Статия “Децата и устройствта”.

Проблема с устройствата е двояк. От една страна, няма как децата да играят на телефона и да се гонят, нали? 

За да използват електронните устройства те стоят статични, което е напълно неестествено за децата. Знаете, здравите децата естествено са жизнени, игриви и енергични. Така те не изразходват енергията си.

4. От друга страна, всички електронни устройства излъчват синя светлина, която казва на мозъка, че навън е ден. Когато оставим децата да заспиват пред някакво електронно устройство, независимо дали е таблет, телефон, телевизор или друго, мозъкът го възприема, сякаш навън е ден и има слънце. 

Това пречи на нормалната секреция на хормона мелатонин, който отговаря за вътрешния часовник сън-бодуване. Така дори и да заспи детето навреме, което много рядко се случва, качеството на съня е намалено. Децата не успяват да се наспят и да си отпочинат.

Всички знаем какво става ако сме недоспали. Ставаме кисели, раздразнителни и ни се хапват сладичко. Мозъка има нужда да си набави енергия бързо и ние търсим някакъв бърз въглехидрат. И ето защо, децата започват да искат търсят сладичко.

сладки храни

5. Обаче сладичкото, което се предлага в магазина е претъпкано със сол и захар и по-лошо, разни други подсладители, като аспартам. Пакетираните стоки, като цяло са вредни, пълни са с най-различни пълнители, овкусители, подобрители, Е-та и консерванти и кой знае още какво. 

От там се завърта омагьосания кръг. Децата ядат нещо, а клетките им не получават нищо. И мозъка дава сигнал “ГЛАДЕН СЪМ!” и те пак хапват разни “глупости”, които не им дават никаква реална стойност, освен излишни калории. Когато това се случва дълго време, организма започва да стада, той изпада в КЛЕТЪЧЕН ГЛАД.

За да сигнализира, организма започва да има някакви оплаквания. Тогава ние водим детето на лекар, той изписва някое лекарство срещу симптома на детето и нещата се задълбочават още повече.

6. Много често нездравословния начин на живот създава хормонални проблеми, за жалост дори и при децата. Отклонения в работата на щитовидната жлеза, панкреаса и надбъбречната жлеза пряко засягат килограмите.

7. Стреса също е водещ фактор, когато говорим за излишни килограми. Днес децата са подложени на огромно напрежение. Ние възрастните сме много напрегнати, забързани, изнервени дори понякога. Ние предаваме нашия стрес и към децата. Особено, ако в семейството имаме стресиращи ситуации, това се отразява много на децата. Те рядко биха споделили, но децата усещат всичко, което се случва в семейството. Понякога стрес в училище или в средата, в която се намира може да бъде причина за покачването на килограми.

8. За огромно съжаление статистиките показват, че все повече семейства се разделят. Според официалната статистика половината деца у нас живеят в семейства с един родител, обикновено това е майката. Това със сигурност е много стресиращо за децата.

гледането на телевизия

9. И тук ще ви изненадам. Гледането на телевизия също има “пръст” в напълняването, не само при децата. В нашето семейство от години нямаме и не гледаме телевизия. Скоро бяхме на гости на наши роднини и там работеше телевизора. Рекламите са много изкушаващи, те информират децата, какво могат да поискат и още по-лошото е, че от рекламата излиза, че продукта, за който говорят е идеален за деца, дори и полезен.

Това според мен е много сериозно влияние. Аз самата не съм сигурна дали бих устояла, ако всеки ден гледам тези реклами. Все пак те са създадени от професионалисти, които много добре знаят как да грабнат вниманието на децата.

10. Съвременния човек, не спира да се храни, той хапва вечер до късно и от сутринта започва отново да мисли за храна. Това непрекъснато подаване на храна претоварва организма ни. Тялото има нужда от време, в което да не храносмила, за да извършва много важния процес на изчистване и регенерация. Ние обаче не му даваме шанс да стигне до него, защото непрестанно го тъпчем с храна, а обработката ѝ ни отнема 80% от енергията. Ако се чувствате изморени – замислете се, давате ли почивка на организма си, време, в което не храносмила?

11. Децата, които не са кърмени, а са хранени с така нареченото Адаптирано мляко. (адаптираното мляко е преработено краве мляко, към което са добавени различни химични и синтетични елементи) имат по-висок риск от наднормено тегло. Майчиното мляко  осигурява всички хранителни вещества, течности и енергия, които са необходими за растежа на детето през първите шест месеца, след което започва неговото захранване.

Както виждате сами има много причини да мислим в посока детокс за деца. Времето в което живеем е такова, въздухът, който дишаме е замърсен. 

Водата, която пием е замърсена, а за храната, която ядем, просто не ми се мисли… Храната е обработена. В нея са добавени различни химикали с цел да бъде по-привлекателна, по-трайна и по-продавана. Дори суровите плодове и зеленчуци вече не са напълно безвредни, защото не се знае как са отглеждани.

Именно заради всички тези причини има смисъл да спрем и да се замислим “Как живеем?”.

Да, знам колко е забързано ежедневието! И моето е такова! Да, знам колко е трудно като се върнеш от работа уморен, да тръгнеш тепърва да мислиш какво да приготвиш за семейството. И в този момент си много гладен и като минеш през магазина и просто купуваш каквото първо видиш. Да, много ми е познато и аз съм била там. 

Бях там и беше ужасно. Изглеждах ужасно, чувствах се ужасно и се хранех ужасно. 

В един момент обаче живота ме доведе до информация и знания, с които започнах да осъзнавам какво се случва. Постепенно промених начина си на живот, хранене и пазаруване. А след мен и цялото семейство започна да променя навиците си.

Съпругът ми видя, че аз започнах да тренирам, да се храня правилно и да се грижа за себе си и ме последва. Безкрайно щастлива съм, че вече пета година ние се храним, движим и живеем пълноценно

Това не означава, че никога повече не сме яли пица или торта. Не, разбира се. Много важната философия, с която успяваме да следваме пътя си е 80% от времето да се храним правилно. Така сме оставили възможност, понякога, когато сме на гости, на почивка или просто нещо ни се прииска да не се чувстваме ограничени. Повече ще ви разкажа в някой друга статия.

Да се върнем на детокс за деца

Убедихме се, че определено децата имат нужда от детокс или пречистване. 

Много хора свързват тази дума с диария и честото ходене до тоалетна. Истината е, че детоксикацията е даване на възможност на организма да се самопочисти и регенерира. Как става това?

Давайки му лека, сурова и лесна за храносмилане храна. Когато ядем сурова храна, не се налага да хабим от собствените си ензими, за да я обработим, защото суровата, жива храна ги съдържа в себе си.

Много е важно също да се каже, че децата НЕ БИВА да бъдат подлагани на диети.

Ако детето ви има проблем с килограмите е добре да промените цялостния начин на живот, а не да подложите детето на някаква диета или още по-лошо да му дадете някакви медикаменти за отслабване.

Процеса трябва да бъде бавен, с много разбиране и любов. Такава ситуация може да бъде много травмираща за едно дете. Добре е да се консултирате със и специалист по храненето.

Особено важно е да покажем любов и грижа, може да го направим като игра или нещо интересно. Най-силно влияем на децата си чрез личен пример. 

Понякога решавам да си направя разтоварващ ден само, на плодове и чай с мед и децата като видят, започват да искат и те така да се хранят.

Най-важни за детокса за деца са малките ежедневни действия

Да проверим начина по който готвим, какви съставки използваме, какво хапва детето в училище. За да бъда спокойна за големият си син, който е вече ученик му осигурявам храна от вкъщи. Така хем знам какво е изял, хем колко. Имам постоянна обратна връзка и знам какво харесва и какво не.

Приготвянето на домашна и качествена храна може да ви бъде от голяма полза, за да подобрите хранителните навици на децата. Така можем заедно с децата да приготвим домашни и полезни десерти, да прекараме малко време заедно и да се позабавляваме. За целта обаче е нужно да си отделим малко време.

Ако се чудите как да се случи това, прочетете В БЕЗПЛАТНАТА КНИГА ТОП 5 СЪВЕТА ЗА ЗДРАВИ ДЕЦА. В нея давам много полезна съвети и примери, как да вградим в ежедневието на децата, добри навици. Можете да я свалите от тук.

Сигурна съм, че всеки може да направи организация за това, стига да пожелае. Приготвянето на домашна храна не е чак толкова трудно и сложно. При добра организация, бързо се свиква и става навик и неразделна част от нас.

Детокс за деца – Пълноценна храна

В процеса установих, че храната, която се продава не е достаъчно пълноценна. Това ме накара да потърся нещо, с което да компенсирам липсващите полезни вещества в храните. Открих суперхраните, водорасли, спирулина, есенсциални мастни киселини, коластра. Това са все естествени източници на полезни вещества. Намерила съм фирма, която предлага супер храни с изключително високо качество. Така знам, че осигурявам на семейството си само натурални и щадящо обработени храни.

С годините започнах да забелязвам, че вкусът се възпитава, както при нас възрастните, така и при децата. Ако ограничите за 2 седмици само пакетираните храни, особено сладките, ще забележите, че в първите дни ще ви се яде много сладко. Но постепенно ще видите колко по-добре ще се чувствате. Ще се наслаждавате на много по-естествени и фини вкусове. 

детокс за деца здравословна храна

Лятото е много подходящ момент да преминем към по-лека, сурова и натурална храна. В топлото време и апетита ни намалява. А освен това през лятото децата не са на училище и се движат повече. Това е и идеалното време да се погрижим за детокса на децата.

Залагайки на повече течности, имам предвид вода, всички останали напитки, които могат да се купят от магазина са просто вредни, калорични и напълно излишни. Тялото ни има нужда от вода, а не от кола или други сокове или безалкохолни. Излишно е да споменавам колко са вредни газираните напитки.

Предлагайки повече плодове, зеленчуци и натурални храни децата ще се изчистят по естествен начин. Без да е нужно дори да разбират, че нещо се случва и са подложени на някакъв режим. Важно е да поговорим с децата си честно и да им разкажем за вредите от обработените храни. Можете да намерите безброй лекции и беседи по въпроси, а по-големите деца могат сами да си направят проучване.

Може процеса да е бавен, но така е много по-сигурен. Промените в навиците изискват време, постоянство и търпение, от нас възрастните зависи. Ние пазаруваме в магазина, ние избираме как да се храни нашето семейство. Ние избираме какъв пример да дадем на децата си.

И когато “шкафа”, знаете онзи “шкаф” в който се крият всички лакомства, постепенно се запълни само с полезни храни, ще се почувствате много горди от труда си. И ще видите резултатите с очите си.

Нашите деца обикновено след вечеря ни молят за плод или отиват да си ровят в “шкафа” където с удоволствие откриват сурово кашу и са многооо щастливи. Опитайте, въпрос на навик е на какво ще се радваш.

Благодаря за вниманието, ако статията те е докоснала, остави коментар, ще се радвам да го прочета!

Продукти, които изполвам в подкрепа на детоксикацията:

Комбинацията от продукти, които използвам в моето семейство:

Коластра Колактив 3
AquaSource Органична Зелена Енергия
Комплекс Есенциални Мастни Киселини (ЕМК)

За още интересни теми последвайте ме във фейсбук: https://www.facebook.com/shtastlivosemeistvo/

Не пропускайте да следите за нови видеа и в YouTube канала: https://www.youtube.com/channel/UCX1NK4WZ9GzKXVDkOYPDjcg

С много любов Гери!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Shopping Cart
Начало
Акаунт
Количка
Търсене