Начало » Статии » ИМУНИТЕТ

ИМУНИТЕТ

Имунитет

Здравейте търсещи имунитет скъпи родители и приятели!

Бързам да започна с едно уточнение. Днес всичко, което ще си говорим ще бъде за 100% Натурален, естествен и природен ИМУНИТЕТ.

имунитет

Какво е имунитет ?

Според някой сайтове може да бъде:

Патогенните микроорганизми могат да се размножават в тялото на гостоприемника (инфектират го), което затруднява жизнените му функции и може дори да го убие. За да оцелее, организмът е принуден постоянно да им се противопоставя. 

Успешното отблъскване на патогените от гостоприемника им се нарича имунитет (от лат. immunitas – неприкосновеност, недосегаемост). 

Според тълковния речник: 

1. Спец. В медицината – вродена или придобита невъзприемчивост на организма на някои болести. Получавам имунитет. Загубвам имунитета си.

2. В ботаниката – устойчивост на растенията на болести или неприятели.

Според уикипедия:

Имунитетът (от латински: immunis – „свободен“) е устойчивост на организма срещу физичните, химичните и биологичните патогенетични фактори на заобикалящата го среда.

Имунитетът е сложна система от защитно-приспособителни реакции на организма, които са се развили и усъвършенствали в хода на еволюцията. Основната цел на имунитета е да съхрани хомеостазата и генетичната цялост на организма, независимо от промените в заобикалящата го жива и нежива природа.

Има и различни видове имунитет

Според произхода

 • Вроден
 • Придобит

Според начина на изграждане

 • Активен
 • Пасивен

Според специфичността

 • Специфичен
 • Неспецифичен

Според механизма на реализиране

 • Клетъчен
 • Хуморален

Според времето на действие

 • Временен
 • Постоянен

Както сами виждате, от всичко написано до тук, имунитета е сложна работа, зависи от много фактори, раждаме се с него, придобиваме го и т.н.

Ако трябва да обобщим ИМУНИТЕТ е способността на организма ни да се справя, отблъсква и неутрализира всякакви външни влияния. Имунитета са нашите съпротивителни сили.

От имунитета ни зависят и нашите нива на здраве

Много пъти съм повдигала темата за НИВА НА  ЗДРАВЕ научи повече от видеото.

Най-общо казано, за нива на здраве говори Джордж Витулкас, професор по хомеопатична медицина и основател на Международната академия за класическа хомеопатия на на о. Алонисос Гърция.

Той подробно описва нивата на здраве в книгите си. Нивото на здраве определя качеството ни на живот. От него зависи как ще протече едно боледуване, а също и как ще завърши.

нива на здраве

Обичайно децата имат най-високо ниво на здраве и в следствие на много фактори с годините, обикновено нивото на здраве започна да намалява. Това разбира се не е задължително.  Сами виждате, че в днешно време, децата са едни от най-засегнатите от честото боледуване.

Днес ще си поговорим точно за ИМУНИТЕТ и за това, как да го подкрепяме по натурален, естествен и природосъобразен начин.

Ще направя едно малко уточнение. Всичко изкуствено създадено от човека, което не е дошло от природата, организма го разпознава и не го усвоява, така както естествените храни от природата.

Давам пример, ако на дневна база имаме нужда от 100 мг. витамин C и приемем лимон или малини, къпини или други природни храни, които съдържат витамин C, ще ни бъдат необходими 100 мг. , за да осигурим на организма си необходимото. Но ако вземем синтетично направено в лаборатория витамин C, ще ни бъдат необходими около 800-1000 мг, за да задоволим дневната си нужда от 100мг. 

Защо става така? Защото организма не разпознава като храна синтетичния продукт и го усвоява една на 10-15%. А останалото прието количество от синтетичният витамин остава някъде из тялото и ние ще се надяваме, то да успее да го изхвърли по някакъв начин, било то и като камъни в бъбреците… 

Сами виждате фундаменталната разлика между естествени храни и синтетични витамини.

Какъв е изводът?

За да не натоварваме организма си излишно и да поддържаме оптимално здраве е много важно да се храним с истински, живи, природни храни, които да достигат до клетки ни. А не както голяма част от храната в магазина, само до стомаха ни. Да стомаха е пълен, калории колкото искаш, а реална стойност, макро нутринти и микро нутриенти, НЯМА.

Как да подкрепим своя имунитет?

За да здрава и работеща имунна система е нужно, тялото ни да получава, всичко от което се нуждае, на дневна база. За да функционира човешкият организъм оптимално ежедневно се нуждае от градивни съставки. Когато си ги набавя, организма спокойно извършва процесите по хранене, почистване и обновяване. Ако не осигуряваме някой от нужните му вещества, това се отразява на някой или на всички процеси.

имунитет

Необходимите вещества са около стотина елемента – макро нутринти (протеини, мазнини, фибри, вода) и микро нутриенти (фитохимикали, антиоксиданти, витамини и минерали). Най-добрият и обичаен начин да си ги набавим е чрез храната. 

Има една особеност обаче, в днешно време, не всичко, което се продава в магазина като храна е такава. Не всичко, което слагаме в устата си, ни носи очакваните нутриенти макро и микро нутриенти .

Имаме нужда от качествена и пълноценна храна

Само с истинска и цялостна храна, можем да нахраним организма си на клетъчно ниво. 

Голям проблем в днешно време се оказва гладът на клетъчно ниво. Всички виждаме, има храна на всеки ъгъл и това се оказва проблема, ние запълваме стомасите си, дори много повече от необходимото. Това, което осигурява като полезни вещества се оказва обаче дефицит. 

До голяма степен начина на производство, изтощените почви и прекомерното обработване на храните довежда до дефицита на полезни вещества в храната.

клетъчно хранене и детокс

Храни Първоизточници

Една съвсем проста стратегия, която използвам в ежедневието си е да консумирам храни първоизточници. Какво означава това.

Храната, която купуваме е най – общо казано:

 • Плодове и зеленчуци в суров и необработен вид
 • Яйца, месо, риба в суров вид, без обработка или овкусяване
 • Много рядко друга опакована стока, като пример консерва царевица
 • Пълнозърнести брашна
 • Студено пресована мазнина (в малки количества)
 • Сурови бобови и варира
 • Сурови ядки

Много важно е да прочетем на етикета, когато купуваме опакована храна дали в нея има добавени захар, сол, Е-та и други вредни вещества, подсладители, овкусители и какво ли не още.

Няма да влизам в повече подробности относно произхода на храната, начина на отглеждане на животните, антибиотиците и хормоните, които се дават на тях, както и торовете и др препарати, които се обработва продукцията.

Храненето

Нужно ни е да се храним с истинска храна, която идва от природата, за да може организма да я разпознае като храна и да си вземе от нея нужните вещества. 

За да даваме възможност на тялото ни да се изчиства или детоксикира, на него му е нужно време, в което да не храносмила. 

Ако се храним вечер до късно и сутрин продължаваме да се храним от момента, в който си отворим очите и така цял ден, организма ще бъде принуден да храносмила цял ден. Особено ако консумираме тежка и трудна за обработване храна.

Добре е поне 2 пъти в годината да преминаваме на по-лек режим на хранене, в който да приемаме, основно сурови плодове и зеленчуци, да пием достатъчно ВОДА (не включване соковете, безалкохолните и всички останали напитки).

Така можем да позволим на организма да се възстановява и съответно да функционира нормално и така да имаме добър ИМУНИТЕТ.

Формула за добър имунитет в семейството ни

Ще ви споделя каква е формулата за добър ИМУНИТЕТ на нашето семейство.

Както много пъти съм разказвала, когато големият ни син, беше първа група в детската градина, започна нашият кошмар. Ходеше на градина няколко дни и след това си оставаше вкъщи поне за 2 седмици. Всеки път се озовавахме в болница, на антибиотици със страшни болки в ушите, безсънни нощи и безброй тревоги.

В същото време бяхме с новородено бебе вкъщи. Трагедията беше пълна. Положението беше толкова зле, че детето не успя да присъства дори на коледното тържество в детската градина.

Положението беше сериозно и да си призная се отрази на цялото семейство. Детето беше загубило здравият си вид. Таткото се чудеше как да тича с него по лекари и в същото време да ходи на работа. А на мен просто сърцето ми се разкъсваше от мъка стоейки си вкъщи с бебето напълно безпомощна.

В един момент осъзнах, че правим едно и също и логично, получаваме същия резултат.

Тогава започнах да се интересувам от темата за здравето, да чета книги и запознах да осъзнавам проблема. Детето имаше нужда от истинска качествена храна, за да се възстанови организма му, да си върне нормалните функции, за да има нормално работеща имунна система.

Започнах да му давам 100% натурални суперхрани. Много е важно да отбележа, че когато искаме да повлияем дългосрочно върху източника на проблема, а не върху симптома е нужно постоянство, търпение и време.

Минаха няколко месеца, в които просто избягвахме лекарствата, давахме супер храни и нещата се случиха. Детето постепенно намали отсъствията от детска градина, започна да си връща здравия вид, подобри апетита си, започна да спортува и така на следващата година цялото семейство присъствахме на Коледното тържество в детската градина.

Щастието ни беше огромно!

И сега, докато пиша тази история очите ми са пълни със сълзи. Няма по-страшно и тъмно място, от това в което детето ти да не е добре и ти да не можеш да направиш нищо.

Минаха вече доста години, синът ни е вече ученик. Безкрайно съм щастлива, че той е едно от най-редовните деца, едно от най – здравите, енергичните и аз като майка вече нямам тези тревоги. Благодаря и на хората, които ни подкрепиха и ни показаха пътя. Благодаря и на съпругът си за подкрепата в онзи тежък момент!

Живота е много хубав и лесен, когато семейството ти е здраво! Тогава смело можеш да покоряваш върхове или както е в моя случай, да споделяш историята си.

Това, което ние направихме, не беше магия.

Започнахме да подкрепяме имунитета на детето, по един напълно естествен и природен начин. Комбинация, която дава възможност на организма да се справи сам.

Какво правим?

имунитет
СИНЕРГИЯ

Подкрепяме активния имунитет с комбинация водорасли.

Подкрепяме пасивния имунитет с коластра.

И нещо, изключително важно, подкрепяме лигавиците. Те са бариерата ни с външния свят и така “нашествениците” като вируси и бактерии навлизат много по-трудно.

Тези 3 компонента на едно място имат синергично действие.

* Синергия (синергизъм) е взаимоотношение, при което полученият ефект е по-голям от сумата на индивидуалните ефекти.

Начинът на живот е много важен

начин на живот и имунитет

Добрите хранителни навици са чудесно начало. Ако към тях добавим и достатъчно движение, резултатите биха били още по-добри.

За съжаление, в днешно време децата прекарват много време на компютри, таблети и телефони, това намалява тяхното движение и от там се нарушават много процеси в организма. Спорта и движението са от изключително значение за здравето на всеки един човек.

Друг фактор, който влияе на имунитета е времето, което прекарваме на открито. Колкото повече време сме на открито, толкова повече време дишаме чист въздух (до колкото това е възможно да се каже за въздуха, особено в големите градове) имаме достъп до слънчева светлина, която е много важна за производството на витамин D в човешкия организъм. Също така, колкото повече време сме навън, толкова по-малко претоварваме очите, както нашите, така и на децата си.

Здравето е много обширна тема, която няма как да обхвана в една статия. Днес дадох някой най-общи насоки, как да подкрепяме имунитета си по натурален начин. 

ежедневни грижи

Важно е да работим за здравето си ежедневно, както за всяко друго нещо се иска постоянство.

Погрижи се за ИМУНИТЕТА на СЕМЕЙСТВОТО СИ!

Комбинацията от продукти със синергичен ефект, които използваме в нашето семейство:

Коластра Колактив 3
AquaSource Органична Зелена Енергия
Комплекс Есенциални Мастни Киселини (ЕМК)

Гледай и моето видео на тема “Имунитет”:

Благодаря за вниманието, ако статията те е докоснала, остави коментар, ще се радвам да го прочета!

За още интересни теми последвайте ме във фейсбук: https://www.facebook.com/shtastlivosemeistvo/

Не пропускайте да следите за нови видеа и в YouTube канала: https://www.youtube.com/channel/UCX1NK4WZ9GzKXVDkOYPDjcg

С много любов Гери!

БЛАГОДАРЯ!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Shopping Cart
Начало
Акаунт
Количка
Търсене