Начало » Статии » Отношенията в семейството и детското здраве

Отношенията в семейството и детското здраве

семейството и детското здраве

Здравейте скъпи мами, правя тази статия за вас, за да ви дам още една перспектива или още един поглед над темата детско здраве, а именно отношенията в семейството и детското здраве.

Темата за детското здраве е много обширна.

Днес ще я разгледаме като oтношенията в семейството и детското здраве.

Разглеждали сме я и по други начини, като:

ИМУНИТЕТ в нея говорим за физическата страна на здравето.

В ДЕТОКС ЗА ДЕЦА обсъждаме поведенчески и физически фактори за здравето на децата.

В ДЕТСКО ХРАНЕНЕ си говорим за това кои храни са полезни, както и за някой хитринки за изграждане на добри хранителни навици.

Виждате, как детското здраве има много страни и може да се разглежда от всяка една от тях.

Днес предлагам по-различна гледна точка, много по-обща и по-цялостна, холистична страна на здравето.

Както Сократ е казал „Не съществува телесна болест, отделена от душата“.

Как стигнах до семейството и детското здраве

семейството и детското здраве

Темата с детското здраве дойде в живота ми още преди да стана родител. Още тогава бях любопитна и имах желание да науча повече. Така попаднах на курсове за бременни.

Открих един нов свят от хора с различна философия за живота. Запознах се и с организаторката на курсовете, една прекрасна, сърцата и много мъдра жена. Вечно ще съм ѝ благодарна за това, че дойде в живота ми. 

Тя беше жена, която бе вложила енергията си, в това да подкрепи нас бременните и да ни даде знание, умения и може би най-важното – нагласата, с която да станем родители и да вървим по пътя.

От нея за първи път чух и въобще се замислих за връщането към нормалното, към естественото, такова каквото природата го е сътворила.

Тази незабравима среща в моя живот беше през 2014 година, когато бях бременна с първият ни син. Бях притеснена, нямахме “баби” около себе си и не знаех как ще се справим. 

Благодарение на тези курсове за бременни и всички лектори, упражнения, други родители и всичко, което научих там, влязох в родителството по един много различен начин.

Тези курсове ме свързаха още повече с моя прекрасен съпруг и направиха нашето родителство още по-осъзнато и съвместно, споделено и красиво.

Благодаря за късмета си да имам такъв подкрепящ съпруг и всеотдаен баща!
семейството и детското здраве
Семейство

Следващият много важен момент в живота ми, на тема здраве дойде, когато големият ни син започна да боледува. Беше в периода на тръгване на детска градина. Тогава нямах дори време да се замисля какво всъщност се случваше. 

Ако имаше кой тогава да направи обучение за тръгване на ясла и детска градина, щях да си спестя, толкова много тревоги и несигурност.

болно дете

Няколко години по-късно, вече изучавайки темата със здравето от различни гледни точки “ми просветна”.

Синът ни започна да боледува, точно в края на бременността ми с малкият ни син и особено, малко преди и точно след раждането на бебето.

Чак тогава, от дистанцията на времето и знанията мога, ясно да видя, как има закономерност.

Какво се случва всъщност?

Ще ви разкажа, как го разбрах аз.

Когато децата бяха по-малки, през първите им 2-3 години. Всеки път, когато съпругът ми напускаше града, някое от децата вдигаше температура още преди, той да е стигнал до табелата на изхода на града.

В началото просто се шегувахме с този факт, но забелязах, че той е неотменен. Започнах да го приемам малко по-сериозно и да се вглеждам в ситуацията. Най-смешното или на-странно, не зная, беше, че когато дойде пандемията, помните, никой не пътуваше никъде и съпругът ми също. Тогава никое от децата не се разболя повече от 2 години, до момента, който пътуванията бяха разрешени. Този път аз се готвех за път.

Тогава наистина приех на сериозно идеята за цялостта на семейството, така дойде и темата отношенията в семейството и детското здраве. 

щастливо семейство

Малко по-късно, записах обучение по Психосоматика, което в детайли ми разкри връзката между психиката и физическото ни здраве.

Психосоматиката е посока в медицинската и психологическата наука, която изучава влиянието на психологическите процеси върху физическите заболявания.

С други думи, психосоматиката се разбира като емоционален стрес и психологическа травма, които не намират изход на емоционалната равнина и се превръщат в физическо заболяване или болест.

В ежедневието си общувам с много родители, предимно майки на малки деца. Много често забелязвам, закономерност при боледуването, както на децата, така и на нас възрастните.

Как Отношенията в семейството и детското здраве са свързани?

Много са факторите, които влияят на семейството. Представете си го като жив организъм. Всичко в него е свързано и си взаимодейства. Която и част от него да страда, се отразява на целият организъм.

Това означава, че ако мама има проблем в работата си и това продължава дълго време, това води до сериозен и хроничен стрес. Колкото и мама да бъде силна, и дори да не говори пред децата, за това което ѝ тежи това не означава, че проблема не рефлектира върху цялото семейство.

спор в семейството

Важно да е знаем също, че децата, нямат капацитета да осмислят, това, че понякога ние родителите сме, изморени, притеснени, или заети с друго. Всичко, което децата виждат от нас възрастните, като гняв, страх и притеснения ги възприемат буквално.

В детския мозък става следното

“мама е тъжна, аз правя мама тъжна” или “татко си тръгна, значи е заради мен” и от тук “Аз не съм достоей/достойна за любов” и ето ти проблем за цял живот.

Знаейки това, не означава, че винаги ще бъдем спокойни и усмихнати пред децата. Също не означава, че семейства, никога повече няма да се разделят. Просто е важно да имаме предвид, как децата възприемат нещата, които се случват около тях. Не винаги става дума за някакъв грандиозен катаклизъм в живота на детето, като раздяла с родител.

Понякога причините са много малки и скрити на пръв поглед.

Много ме впечатли историята на едно момченце, което постоянно страдало от различни проблеми с очите си. Родители правели всичко възможно, за да му помогнат.

Водели го при най-добрите лекари, купували му най-скъпите лекарства, но детето имало проблеми отново и отново. В един момент, някой се сетил и направил връзката.

умислено дете

Детето всяка сутрин гледало как баща му тръгвал за работа, явно тази раздяла му действала много силно. Този на пръв поглед дребен и съвсем ежедневен акт, се оказал причината за проблемите на това детенце.

Както сами се досещате, след като детето спряло да изпраща татко си, проблемите с очите му изчезнали от само себе си. Ако приемем, че ние като хора, сме дух, ум и тяло в едно, няма как да търсим проблемите си само на едно от тези места.

Всичко е неразривно свързано и когато започнем поне да допускаме, че случките ни на физическо ниво, имат и малко по-дълбок смисъл, може да видим една различна картинка.

Темата е наистина много обширна, много интересна, многопластова, свързана е понякога и с модели от нашите родите или дори баби и дядовци. Разбирате сами, че няма как в една статия да събера всички възможни ситуации. 

Целта ни днес е просто да погледнем, макар и съвсем мъничко под друг ъгъл на ситуациите ни в живота. Специфично на връзката между отношенията в семейството и детското здраве. Особено, когато нещо се повтаря или ни прави силно впечатление.

Всяко семейство е различно и всички взаимоотношения са различни, за това ако имаш ситуация в твоето семейство, която искаш да разрешиш, свържи се с мен и си запази час за консултация от тук: https://www.gergana.eu/produkt/lichna-konsultatsia/

С удоволствие ще работя с теб за подобряване на отношенията и здравето в семейството ти! Ще се радвам да ти помогна да видиш проблема под друг ъгъл.

Вижте и видео по темата
Спрециално за всички, които държат на отношенията си създадох Маратон 5-те Езика на Любовта

Тази програма е идеална за Вас, ако…

  • Чудите се, какво се случи с любовта след брака?
  • Случва ви се често да се заяждате вкъщи?
  • Критикувате или да сте критикувани?
  • Изпитвате гняв или партньорът ви изпитва гняв към вас?
  • Нямате честни от открити отношения и вече не си споделяте?
  • Омръзнало ли ви е от дразнещите навици на партньора?
  • Имате чувството, че партньора коренно се е променил след сватбата?
  • Отношенията ви имат нужда от освежаване?
  • Любовният ви живот е непълноценен?
  • Искате да сте влюбени и щастливи, както в първите шеметни месеци от връзката ви?

Запиши се от ТУК

Благодаря за вниманието, ако статията те е докоснала, остави коментар, ще се радвам да го прочета!

За още интересни теми последвайте ме във фейсбук: https://www.facebook.com/shtastlivosemeistvo/

Не пропускайте да следите за нови видеа и в YouTube канала: https://www.youtube.com/channel/UCX1NK4WZ9GzKXVDkOYPDjcg

С много любов Гери!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Shopping Cart
Начало
Акаунт
Количка
Търсене