Начало » Статии » Нутрициология ?

Нутрициология ?

нутрициология

През изминалата 2022 година, записах да уча Нутрициология към The College of Practical Homeopathy London. Споделяйки с мои близки и приятели много ме попитаха “Какво е Нутрициология”? 

Което ме накара да се замисля, че не всеки човек е чувал тази дума и да прочета повече по въпроса. Информацията, на която попаднах беше следната:


“Нутрицология/натуропатия e система на лечение, кoятo ce основава на естествените лечителски способности на организма. Тя използва мemogu kamо билколечение, хранене, хомеопатия, Бахови есенции, Шуслерови соли, kumaŭcka медицина, гладуване, gp. Hamyponатичните поgxogu gemokcukauuu cpeдcmвa ugеално допълват хомеопатичното лечение и балансираното хранене. Основните принципи на нутрициологията/ натуропатията са: 

  • Не причинявай вреда 
  • Използвай лечебните сили на природата 
  • Лекувай причината, не симптома
  • Лекувай целия човек, а не отделни части 
  • Превенцията е за предпочитане пред лечението 
  • образовай и обучавай пациента

Когато започна курса, в който се записах, реших да попитам и преподавателката ми д-р Алексиева, “Какво всъщност е Нутрициологията?”

Нейният отговор ме изненада много. Тя отговори, че Нутрициологията е всичко, което по естествен начин подкрепя здравето на човек без да вреди, било то физически или психо-емоционално. Толкова много ми хареса нейният отговор и холистичния подход (Холистичен означава цялостен. Думата идва от гръцки и holos значи цял, цялостен, интегрален. Според холистичния подход човекът се разглежда в неговата цялост – емоции, енергия, физическо тяло, душа. Холистични са методите например от Традиционната Китайска медицина, от Тибетската медицина, кинезиологията. За да бъде един подход холистичен, той трябва да съчетава поне 2-3 метода, чрез които да има инструменти за повлияването на емоциите, енергията и тялото. Цялостните подходи са близо до природата и естествените цикли.), който има, че в този момент разбрах, че съм на точното място.

нутрициология

Моето виждане също е такова и аз винаги търся естествени решения, и първия и най-важен критерий за да избера някакъв подход е дали носи вреда и дали е естествен и природосъобразен.

Телата ни са съвършени, природата е съвършена, а болестта идва, когато нещо попречи на естествения механизъм. Тогава нашата задача като Нутрициолози е да намерим първопричината и да подкрепим по естествен начин човека и да върнем системата в баланс, тогава всичко се подрежда по естествен начин.

Всички естествени терапии като Хомеопатия, Нутрициология, Хомотоксикология,

(Хомотоксикологията е създадена от д-р Ханс-Хайнрих Рекевег. Думата хомотоксикологията идва от “хомо”-човек, “токсико”-отрова и “логос”-наука.

Д-р Рекевег счита, че заболяванията са причинени от натрупването на токсини в тялото от околната среда. Токсините са навсякъде – във въздуха, водата, храната. Тежестта на дадено заболяване се определя от това доколко дълго и силно хомотоксините са блокирали функциите на тялото и доколко е силна имунната система, за да се освободи от тях.)

Фитотерапия (терапия с билки) Начин на Хранене, както и Хиропрактика, Остеопатия и много други са добре дошли.

Защо се старая да избягвам химичните лекарства?

Напоследък все повече се говори за Ятрогенни заболявания. Кои са те?

Ятрогения е медицински термин, почти изключително използван за състояние на влошено здраве, за неблагоприятен ефект или за медицинско усложение, причинени или произтичащи от проведено лечение. 

Още от времето на Хипократ е отчитан потенциално негативният ефект на действията на лекаря. Древният принцип „На първо място не вреди!“ („Primum non nocere“) е основополагащ за медицинската етика.

Когато консултирам, винаги препоръчвам продукти, терапии и храни, които на първо място няма да навредят на човека. Убедена съм, че колкото по-малко вредим на организма си, толкова по-големи шансове за здраве и благоденствие си даваме!

Пример как работи нутрициологията

Накрая ще дам един пример от моята практика. Основните случаи, с които работя са често боледуващи деца. Детенце се разболява, родителите го водят на лекар, лекарят изписва лекарства, много често и антибиотици. Семейството се прибира вкъщи дават лекарствата на детето, то уж оздравява. Вече няма температура, всичко изглежда добре и след седмица отново се връща на детска градина. Няколко дни или седмица по-късно, детето отново се разболява, отново посещение при лекаря, родителите са още по-притеснени, отново лекарства и седмица вкъщи и така цикълът се повтаря.

Какво се случва с организма на това дете? Антибиотиците са унищожили не само лошите бактерии в тялото, а и добрите и се получава дисбаланс в организма. Полезните бактерии в храносмилателната система имат жизнено важна функция,  също са и от ключово значение и за усвояването на храната. Целият организъм е разлатен и извън баланс. Така при всяка следваща среща с вирус или бактерия той не може да се справи. 

Какво предлагам да се направи в такъв случай? На първо място да се върне баланса в храносмилателната система, за да започне тя да функционира нормално. След това подкрепяме организма на детето с чисти, натурални суперхрани, които да подпомогнат целия организъм на детето. Така детето се връща към нормалното си състояние на здраве и организма му има сили и механизми, чрез които сам да се справи при следваща среща с някой вирус от детската градина. Когато върнем баланса в системата, системата работи и сама се справя, няма как да бъде по друг начин, иначе не бихме оцелели толкова хиляди години.

Така помагаме на децата да си върнат усмивката, а ние родителите, спокойствието!

Естествена подкрепа и изчистване на организма са ключът към здравето! Това е Нутрициологията за мен!

За още интересни теми последвайте ме във фейсбук: https://www.facebook.com/shtastlivosemeistvo/

Тук можете да прочетете и още полезна информация: https://www.gergana.eu/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b8/

С много любов Гери!

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Shopping Cart
Начало
Акаунт
Количка
Търсене