Начало » Статии » Здрави зъби – как децата ни да ги имат?

Здрави зъби – как децата ни да ги имат?

Здрави зъби

Здрави зъби – зародишите на всички млечни зъби (а и на някои постоянни) се образуват още по време на вътреутробното развитие на детето, което прави бъдещата майка главния отговорник за осигуряването на оптималните условия.

Това може да се случи, когато майката се храни с качествена, пълноценна храна, както и с приема на суперхрани и натурални и органични хранителни добавки. Следващия много важен етап от развитието на детските зъбки е периода на кърмене, през този период също е от изключителна важност храната на майката. Ако липсват важни градивни елементи, витамини, минерали, то организма на майката би започнал да страда.

Първи грижи

След като вече първото зъбче е излязло, започва и грижата и хигиената за тях. Първите зъбчета може да се почистват с марличка, а след това и да се използва четка за зъби.

Въпроса с пастата за зъби е много според вашите предпочитания. Децата поглъщат пастата за зъби, а аз лично съм на мнение, че тя не е предназначена за ядене.

Преди 3 години открих за моето семейство четки за зъби, които работят без паста за зъби и бях изумена, че е възможно. Японски четки за зъби, които работят само със светлина. Усещането беше сякаш за първи път съм измила наистина зъбите си. Истинска чистота!

Бях впечатлена, но исках да съм сигурна, че е безопасно, чудех се дали може да се постигне добра хигиена, ако не се използва паста за зъби. Първо изпробвах четката за зъби на себе си около месец и след това посетих зъболекаря си, за да проверя дали всичко е наред. Зъболекарят ми беше възхитен от идеално почистените ми зъби и така вече 3 години цялото семейство използваме йонни четки за зъби и се радваме на отлична хигиена и здраве.

Изграждане на навик

Здраве на зъбите

Много е важно да се създаде навик у децата за редовното почистване на зъбите. Най-добре се възпитава с пример, така че давайте пример на децата си, говорете им колко е важно да се поддържа добра хигиена, за да бъдат зъбките им здрави. Нашите деца много харесват образователното клипче за Чук и Пук, то много добре предава необходимостта от редовното миене на зъбките.

Профилактика

Последната, не не по важност стъпка за здрави зъби е профилактиката. Редовното посещение при зъболекаря е много важно. При децата всичко се случва много бързо, за това аз водя децата си два пъти в годината на профилактичен преглед. 

Добре е да заведем детето за първи път в стоматологичния кабинет още преди да има проблем, за да види колко е интересно, красиво, цветно. Скоро моя близка ми сподели, че в държавата, в която живее водят децата за първи път на преглед на 1 годинка. Бях впечатлена от тази политика. 

Периода, в който децата сменят зъбки също е много важен и тогава е добре също да следим нещата отблизо и често да водим детето на зъболекар. 

Силанти

Също така може да се възползвате и от безплатната програма по поставяне на силанти на децата. Това е безцветно покритие, което се поставя върху дъвкателните зъби, за да ги предпази от развитие на кариеси. Напълно безболезнена процедура.

Много е важно у децата да създадем правилна нагласа и навици. Повечето специалисти съветват децата да започнат сами да мият зъбките си след 7 годишна възраст. По моя голям син, който в момента е на тази възраст забелязвам, че все още има области, в които не успява да почисти добре, но го оставям сам да мие зъбите си, за да се чувства отговорен и след това и аз довършвам наблягайки на пропуснатите места. Важно е да създадем усещане у децата, че те отговарят за собствената си хигиена.

Обобщение

В обобщение бих казала, че много важна част от здравите зъби е храната и набавянето на ценни за тях вещества. За жалост храната ни става все по-бедна на витамини и минерали, които е добре да си набавяме под формата на качествени, натурални и органични суперхрани и хранителни добавки. 

Съществуват фирми, които произвеждат чисти, натурални, висококачествени храни и добавки, чрез които да противодействаме на клетъчния глад.

Основна е хигиената и създаването на навици, както и редовната профилактика и следване на съветите на специалистите.

За моето семейство използвам натурални хранителни добавки, които да осигурят Витамин D, Витамин C, Витамини от групата B, както и много други, които осигуряват здрави зъби и кости, за да растат децата ни здрави.

Ако искате вие и вашето семейство да сте енергични, здрави и усмихнати,
запазете си час за консултация с мен Гергана Иванова 0889655584,
за да подберем спрямо нуждите на Вашето семейство най-добрата комбинация.

Гледайте и моето видео по темата, за още повече полезна информация:

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Shopping Cart
Начало
Акаунт
Количка
Търсене