Начало » Статии » Наднормено тегло

Наднормено тегло

наднормено тегло

Само три дни след започване на новата учебна година по bTV излезе Защо България е пета в Европа по детско затлъстяване? Според експерти родителите, често подценяват наднормено тегло на децата.

Според експерти родителите, често подценяват наднормено тегло на децата.

1/3 от децата в Европа са с наднормено тегло, а страната ни е пета в класацията. Това показват данни на Световната здравна организация. У нас 32% от децата между 5 и 19 години са с наднормено тегло, а близо 13 на сто са със затлъстяване, показват данни на Центъра по обществено здраве и анализи. Дялът е по-малък в по-ранна възраст – около 12% от най-малките тежат повече от нормалното за възрастта им. Прогнозите са, че децата с този проблем, ще се увеличат с 60% до 2030 година.
наднормено тегло

Изключително деликатна тема, свързана с НАШИТЕ деца, най-милото ни! 

Виждате сами статистиките са ужасяващи, само след няколко години експертите очакват увеличение с 60%. Сигурна съм, че всеки от нас, добре знае какво представляват рисковете при наднормено тегло при възрастните. А представяте ли си, каква вреда би нанесла на един подрастващ организъм?

60% увеличение на децата с наднормено тегло до 2023 година.е

Къде се крият причините за наднормено тегло при децата?

Най-общо бих разделила причините в три категории.

Причина номер едно за наднормено тегло: Храната

На първо място причината за наднормено тегло при децата е така наречената “храна”.

Има огромна заблуда, че всичко, което се продава в “Хранителният магазин” е храна. А от тук следват и всички проблеми. Магазините се препълнени пакетирани “храни”, които са пълни с калории, мазнини, сол, овкусители, подсладители, подобрители и консерванти, както и други, по-сложни химични съединения, но не и с хранителни вещества.

От там детския организъм започва да изпитва ГЛАД за хранителни вещества, градивни елементи, с които да функционира правилно. И изпраща сигнал към мозъка “ГЛАДЕН СЪМ”. За жалост този сигнал изпраща децата отново в лавката или в супермаркета за още “Куха храна” която съдържа всичко друго но не и необходимите ни за нормално функциониране микро и макро нутриенти.

*за хранителните вещества разказвам повече в статията Клетъчно Хранене.

Повечето пакетирани храни са много наситени на калории, мазнини, сол и захар. От огромното количество приети калории, децата естествено започват на напълняват. А от там се задейства и увеличеното производство на естроген. Естрогенът е предимно женски полов хормон, отговорен за типично женската форма на тялото, изразени гърди, бедра и дупе. Вие сами знаете, че децата с наднормено тегло, изглеждат по специфичен начин. Това беше и причината да се заема да изследвам тази тема още преди месеци. Специфичния външен вид на момченцата ме накара да се замисля, че проблема не е само в това, че хапват в повече.

наднормено тегло

Има нещо, което обърква хормоните им. Това са така наречените ксеноестрогени, или химикали, които попаднали в човешкото тяло се държат като естроген.

Какво е естроген?

Естрогенът е полов хормон, важен за сексуалната функция и репродукцията при хората. Той отговаря за развитие и регулиране на женската репродуктивна система и вторичните полови белези като оформяне на гърди, окосмяване и регулиране на менструалния цикъл.

Именно това, вероятно е и една от причините за по-ранната възраст, при която на момиченцата имат своя първи менструалния цикъл.

Какво е ксеноестроген?

Ксеноестрогените още ксенохормони. Това са химикали или т.нар. химични хормони, които попадат в организма ни от средата, която обитаваме. Смята се, че ксеноестрогените са едни от главните виновници за хормоналния дисбаланс и за т.нар естрогенна доминантност (твърде високи нива на естроген в организма).

Причина номер две за наднормено тегло: Движение

Липсата на движение е също една от големите причини за наднормено тегло при децата.

Живеем в модерен свят, в който имаме улеснения във всичко. Често децата биват карани с кола на училище или детска градина, всичко е на близо до нас. Имаме асансьори, уреди, които ни отменят в много от дейностите. Така се оказваме в един модерен свят, в който не се налага да правим почти нищо, заради което се обездвижваме и се разболяваме.

Същото важи и за децата ни, на тях не им се налага да правят почти нищо. По цял ден са на училище, стоят седнали, за да учат, след това се прибират, евентуално учат, отново седнали и накрая, за награда “сядат” пред телевизора или на компютъра.

Шокиращото е че дори за малки деца една-две годишна възраст има колички, в които те просто се возят. За по-големите също е помислено, за тях са електрическите тротинетки и ховърбордове и дори електрически велосипеди.

Като цяло движението ни е много ограничено, все повече от нас работим седнали по цял ден. Все повече семейства разполагат с автомобили и физическата ни активност е минимална, а тя е обратно на нашето здраве. Игри като гоненица, криеница, народна топка, вече са забравени от децата. Дори и на детската площадка всички се скупчват около някое дете с телефон и играта придобива нови измерения.

Причина номер три: Електронни устройства

наднормено тегло

Електронните устройства са третата много вероятна причина за наднормено тегло при децата.

От една страна времето прекарано в игри и други забавления, носи радост на мозъка, точно по същия начин, както общуването с приятели, прегръдката и целувката.

А от друга, използването им ни приковават неподвижни на едно място. Сигурна съм, че сте се опитвали да напишете съобщение докато вървите. Не се получава много добре. Положението е или пишеш или вървиш.

Наскоро открих и още един проблем с устройствата, който подробно описвам в статията Децата и устройствата. Става дума за синята светлина, която всички телефони, телевизори и таблети излъчват. Мозъкът я възприема като дневна и дава сигнал на тялото, че не навън е светло и не е време за сън. Така децата, които “се приспиват” с едно клипче за лека нощ, всъщност се разсънват и дори да заспят, изпадат е лек и некачествен сън. Което в дългосрочен план води до хронично недоспиване, то до хронична умора, депресия и глад за бързи въглехидрати, като сладки. Така се появява и нужда от стимуланти като кафе, енергийни напитки и други.

наднормено тегло

Тук идва и съвсем естествения въпрос “Какво можем да направим ние като родители?”

Можем да съставим цялостен план как поетапно да подобрим и трите направления от живота на децата ни.

Първа стъпка е да дадем личен пример на децата си.

Втора стъпка е да започнем с малки промени в ежедневието си, като добавяме само по един нов навик. За да бъде ефективна една промяна е добре да бъде наистина постепенна.

Трета стъпка, която ще ни гарантира успеха е да вложим много любов и разбиране както към себе си, така и към децата си. Да си дадем време за промяната.

Уверявам ви, здравето на детето ви си струва всяко усилие, всяка сложена минута и всеки похарчен лев.

Ако имате нужда от помощ и подкрепа в процеса на преобразяване на вашето семейство, смело си запазете час за консултация с мен. Аз вече съм извървяла този път и знам как да те мотивирам, подкрепя и водя по него.

наднормено тегло

Благодаря за вниманието, ако статията те е докоснала, остави коментар, ще се радвам да го прочета!

За още интересни теми последвайте ме във фейсбук: https://www.facebook.com/shtastlivosemeistvo/

Не пропускайте да следите за нови видеа и в YouTube канала: https://www.youtube.com/channel/UCX1NK4WZ9GzKXVDkOYPDjcg

С много любов Гери!

Обучения и маратони от мен:

Тръгване на ясла и детска градина в 3 лесни стъпки

5-те езика на Любовта-Тайната на трайната любов

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Shopping Cart
Начало
Акаунт
Количка
Търсене