Начало » Статии » Злоядото дете

Злоядото дете

злоядо дете

Здравейте, днес пиша по темата за злоядото дете, защото знам, че е актуална за много семейства. 

Още преди години имах приятелка, чието детенце беше много злоядо и си спомням, колко тревоги носеше това на семейството им. Всяко хранене беше мъка.

Защо едно дете става злоядо? Какви са възможните причини?

 • При по-малките деца до 3 три годишна възраст, възможна причина е никненето на зъбки.
 • Друга възможна причина е чревни паразити.
 • Стресът директно се отразява на апетита, както на нас възрастните, така и на децата. А стрес е всяко нещо, което е различно като от обичайното за детето. Това не означава, че не да се случва нищо различно, просто е добре да го имаме предвид, когато търсим причината за промяната в поведението на детето си.
 • Медицински проблем като анемия, респираторни затруднения, проблеми с храносмилателната система, скрит рефлукс, алергия и други.
 • Приемат на някой медикаменти могат да повлияят негативно на апетита на детето.
 • В остра фаза на боледуване или известно време след нея е нормално детето да загуби апетит.
 • Възпалителен процес в организма
 • Натрупване на токсини в организма
 • Запекът също е възможна причина за отказ от храна
 • Преяждането също може да бъде една от основателните причини, детето да откаже да се храни.
 • Клетъчен глад също може да бъде причината, както за прекомерен апетит, така и за липсата му.

През първите 3-4 години от живота на детето има множество периоди на усилен растеж, през, които детето има засилен апетит, а след преминаването им, може да се забележи спад в желанието за храна.

Никненето на зъби през първите години на детето също може да се окаже труден период за някой деца. Докато е в такъв период детето може да има различни неразположения, включително и спад в апетита.

Относно медицинските състояния, които могат да предизвикат липсата на апетит е важно детето да бъде прегледано от лекар. Когато прегледът  отхвърли медицинските причини за липсата на апетит, остават няколко възможни причини. 

От една страна са психо-емоционалните и поведенчески, а от друга остават по-прости възможности като запек, преяждане и токсини.

Ако детето страда от запек е добре да се погрижим за чревната му микрофлора, като я подпомогнем с полезни бактерии. Приема на храна богата на фибри, също би била от полза. Това са пресни плодове и зеленчуци, по-леки храни супи и др. Важно е да се избягват тежките, мазни и силно преработени храни.

За жалост много често злоядото дете иска да се храни именно с вредни храни като пица, бисквити, пържени картофи и други подобни. Както всички знаем тези храни не са полезни, защото не съдържат достатъчно полезни витамини, минерали и макронутриенти. А точно децата имат най-голяма нужда от тези градивни елементи за тяхното израстване. Това, което можем да направим е да предлагаме вредните храни възможно най-рядко.

Друга чудесна идея е да приготвим домашен и полезен вариант на любимата пица или бургер. Така можем да заложим на блат от пълнозърнесто брашно, както и да подберем качествени съставки, с които да гарнираме пицата. В този случай, хем ще имаме любимата пица, хем тя няма да бъде вредна за нашето дете. 

Други идеи за домашна любима храна на злоядото дете са “пържени картофки”, които можем да приготвим на фурна или на airfrayer.  Това, разбира се не означава детето да се храни само с такъв тип храна. 

Понякога се оказва, че причината за злоядото дете са натрупани токсини в организма. Тогава тялото дава сигнал “задръстен съм” и детето го усеща като липса на апетит. В такива случаи, можем да подпомогнем детето преминавайки на по-лек режим на хранене, подпомагане на полезната микрофлора в храносмилателната система с пробиотици и подпомагане на процеса на изчистване на организма. Като същевременно направим зареждане с полезни и натурални витамин, минерали и макронутриенти от естествен източник. Важно е да дадем възможност на организма да се изчисти и да заработи в нормалния си режим. 

Клетъчния глад е като пандемия в днешно време. Тъй като почвите са все по-обеднени и преексплоатирани, храната става все по-бедна на полезни вещества. Освен това преработката на храните още повече задълбочава клетъчния глад и интоксикацията. Всичко това води до липси в организма, а те водят до проблеми със здравето. 

Какъв е изходът?

За да противодействаме на клетъчния глад, ние като родители можем да потърсим естествен вариант, с който да подпомогнем детето си. Суперхраните са изключителен помощник в тази насока. Водораслите Афа, Спирулина, Коластра и Есенциални Мастни Киселини са прекрасен източник на напълно естествени полезни вещества, които да предотвратят клетъчния глад в организма и да му помогнат по естествен начин да се изчисти и върне своето здраве.

Много често родителите ми споделят, че след като започнат да дават на децата си суперхрани, апетита им се подобрява, а също така и цялостното състояние на децата. Те стават по-жизнени и игриви и добиват здрав и жизнен вид.

Начина на живот, достатъчния прием на вода, движението също са от голямо значение. Повече информация по тази тема, можете да прочетете в книгата ми “ТОП 5 Съвета за Здрави Деца”

Супрехраните, които използвам за моето семейство:
АкваСорс Комплект за Настинка и Грип
Гледайте и видео по темата

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Shopping Cart
Начало
Акаунт
Количка
Търсене